Het lijkt wel David die opbokst tegen Goliath, maar het piepkleine Luckin vond het juiste wapen tegen het reusachtige Starbucks die met de grote middelen binnendrong in groeimarkt China. Starbucks zag dat de Chinese markt voor koffie in de lift zat, want die groeit met 15-20% per jaar. Maar wie denkt dat je een Amerikaans concept één op één kan kopiëren en uitrollen in China, heeft het mis. China staat op het vlak van retail, social media en mobiele applicaties minstens 3 à 4 jaar voor op de rest van de wereld.

Marktinzicht
Als een kopje Starbucks 15% kost van het gemiddelde dagbudget van een Chinees, dan voel je dat er een enorm potentieel is om met een goedkoper alternatief op de markt te komen. Het concept waar de Starbucks-lounge vooral “the place to be seen” is maar waar amper koffie gedronken wordt, is in deze marktsituatie niet rendabel. Als je weet dat de huurprijzen in China de pan uitswingen, dat er in de steden tot 5 keer meer koffie gedronken wordt dan daarbuiten en dat het een ongelooflijke hype is bij jongeren onder de 30, dan moet je een gemakkelijk concept met een lage prijs bedenken dat in hun leefwereld past.
Tijd is ons kostbaarste bezit
Wist je dat je in China soms niet meer kan betalen met geld of met bankkaart? Om tijd en kosten te besparen kan je in China al 4 jaar online betalen via de WeChat-wallet. WeChat is een social media-app die je kan vergelijken met een combinatie van Facebook, twitter en WhatsApp. Dit mobiel betalen is al zo sterk ingeburgerd dat hieruit nieuwe retailconcepten zijn ontstaan waar on- en offline samenkomen.
Kennis is macht en klein zijn maakt je flexibel
Luckin had deze kennis en heeft die ingezet om snel een gebruiksvriendelijk en goedkoop retailconcept in de markt te zetten dat meteen een slag in het gezicht was van het reusachtige Starbucks. Bestellen kan alleen via de Luckin-app (een WeChat app) op de smartphone. Je kan daarbij kiezen of je de koffie wil ophalen of laten bezorgen. De hele balie staat vol bestellingen, wachtend op de klant of koerier. Zelfs als je er ter plekke iets wilt nuttigen moet je daarvoor de app gebruiken, want er zijn geen kassa’s. De meeste vestigingen liggen in de goedkopere zakelijke districten en zijn piepklein en erop gericht om je koffie af te halen of te laten oppikken door een koerier. Zo sparen ze geld uit op de huur, op personeel en op kassa- en betaalsystemen. Een Luckin koffie wordt zo al makkelijk 25% goedkoper dan bij Starbucks. Daarbovenop hebben ze onklopbare promoties zoals: eerste koffie gratis, gratis kop bij aanbrengen van nieuwe klanten, bij elke twee vooruitbetaalde koppen krijg je er 1 gratis, 5+5 gratis, … Alles opgeteld kost je Luckin koffie maar 1/3de van je koffie bij Starbucks.
Starbucks slaat terug
Natuurlijk kon Starbucks niet achterblijven en zet een tegenoffensief in met de bezorgdienst van Alibaba. Ook vanuit een aantal Alibaba Hema winkels zullen er koeriers klanten hun Starbucks koffie gaan bezorgen. De leverkost van Starbucks is echter bijna het dubbele van die van Luckin waardoor het prijsverschil alleen maar groter wordt. Ze verantwoorden dit door de grotere meerwaarde in het aanbod, want ze leveren ook lichte maaltijden en snacks.
Luckin is klein en reageert snel
Natuurlijk zal Luckin in de toekomst ook snacks aanbieden, maar ze gaan vooral inzetten op het innoveren van hun eigen gebruiksvriendelijke producten die hun klanten nog meer tijd en geld gaan besparen. Zo gaan ze nog meer Retail-technologieën uitwerken, zoals de personalisatie van hun productaanbod, gezichtsherkenning, AI, AR en bezorgrobots.En Starbucks? Die namen de wijze les uit het oosten mee om het “nieuwe” bezorgmodel in 2018 te implementeren in de VS.

Zin om deze Chinese innovatie van dichtbij te zien?
Van 9 tot 15 oktober gaan we met een groep Argonauten naar China om de wereldleiders in innovatie aan het werk te zien. Eind april is hierover een infosessie.