De Jobs To Be Done theorie helpt je om betere producten te creëren.
In de opleiding Design Thinking refereren we steeds graag naar Clayton Christensen, professor innovatie aan de Harvard Business School. Christensen heeft veel onderzoek gedaan naar disruptieve innovatie en heeft ook de theorie van de Jobs To Be Done ontwikkeld. Hierbij een korte samenvatting waarover het gaat:
Het is dus zaak op zoek te gaan naar de verschillende factoren die je klant kunnen doen evolueren. De klant is namelijk steeds in ontwikkeling en verandering. Het is ook een eerder dynamisch in plaats van statisch gegeven.
Mensen kopen niet alleen producten of diensten, ze “huren” ze in om een vorm van vooruitgang te boeken (zichzelf te ontplooien). Ze kopen geen producten of diensten, maar kopen betere versie van zichzelf. Het klinkt misschien wat filosofisch maar er zit een zeer goede kern in dat het product niet de held is maar de klant.
Hierbij zijn de context of de omstandigheden waarin het product gebruikt of geconsumeerd wordt, belangrijk. We onderscheiden hier 3 verschillende niveaus.
In tegenstelling tot de dieren zijn mensen veel complexere wezens, we nemen beslissingen op basis van verschillende functionele, emotionele en sociale factoren die veranderen naargelang de omstandigheden.

In de analyse gaan we dus op zoek naar functionele aspecten (bijv. technisch, wat kan het product), persoonlijke of emotionele aspecten (wat doet het product?) en sociale aspecten (hoe denkt de klant bij anderen over te komen als hij het product gebruikt)
Bijvoorbeeld de digitale camera. De functionele aspecten zijn duidelijk: opslagcapaciteit, pixels, capaciteit van de lens, etc…Het emotionele aspect : de klant koopt geen camera maar wil eigenlijk een fotograaf zijn. Het sociale aspect: aangezien worden als een creatieveling, iemand die anderen plezier doet om hem mooi vast te leggen.
Met andere woorden : het product camera helpt de klant groeien in zijn progressie.

Design Thinking
Op 6 maart organiseren The Argonauts een dag-cursus Design Thinking waar onder andere deze theorie in detail wordt toegelicht.