Transformatie vindt plaats op de snijvlakken tussen mensen, business en technologie. Je “purpose” of “why” zal uiteindelijk bepalen hoe je die transformaties binnen jouw organisatie vorm geeft.

Emotionele transformatie
(mensen x business)
“Emotionele transformatie” staat voor de connectie van je business met je stakeholders: je medewerkers, gebruikers, klanten, leveranciers, partners, aandeelhouders en de publieke opinie. In hoeverre slaag je erin om efficiënt te opereren binnen dat brede ecosysteem?
Wat verbindt je bedrijf met je klanten en medewerkers? Hoe beleven je gebruikers je merk, producten en diensten? Om die connectie te maken is een shift in denken nodig: van analytisch denken naar “design-denken”, waarbij je processen, producten en diensten ontwerpt vanuit de beleving van je klanten, medewerkers en andere stakeholders.
Procestransformatie
(business x technologie)
“Procestransformatie” staat voor het grondig herdenken van je businessprocessen en van de manier waarop je nieuwe technologieën koppelt aan je bestaande systemen en IT-infrastructuur.
Welke alternatieve producten, diensten en businessmodellen stellen je in staat om in te spelen op continu veranderende behoeften van je klant, op snelle technologische ontwikkelingen en nieuwe ecosystemen? Welke technologieën bieden nieuwe kansen om het verschil te maken en welke modellen/technologieën uit andere sectoren kan je vertalen naar je eigen business?
Naast nieuwe technologieën en een flexibele systeemarchitectuur vraagt die transformatie vooral om nieuwe waarde te creëren voor je klanten: wat zijn je “jobs to be done” en hoe speel je hier optimaal op in?
Functionele transformatie
(technologie x mensen)
“Functionele transformatie” staat voor het vinden van een nieuwe balans in de samenwerking tussen je mensen en nieuwe technologieën. Hoe zorg je ervoor dat ook je mensen mee zijn in die transformatie? Hiervoor is een ander type leiderschap nodig: het invoeren van nieuwe organisatievormen zoals zelfsturing zullen een prominente rol spelen. End-to-end processen vragen dat je medewerkers rollen en verantwoordelijkheden opnemen in plaats van enkel ‘functies’ in te vullen. Om de shift van analytisch naar design-denken mogelijk te maken, zijn nieuwe, soms creatieve vaardigheden nodig om vanuit de klant en de gebruiker te denken.
Purpose (why?)
Het scherpstellen van de maatschappelijke rol van je bedrijf (de WAAROM-vraag) is vandaag meer dan ooit cruciaal. Zowel om medewerkers als klanten duurzaam te verankeren. Het belang van een authentieke purpose zal in de toekomst alleen maar verder toenemen. Kijk naar de nadruk die vandaag wordt gelegd op het klimaat, de “vliegschaamte”, het energieverbruik, … . Hoe speelt jouw organisatie snel in op de steeds veranderende verwachtingen van je (potentiële) klanten? Vergt dat kleine inspanningen of is het een hele ommezwaai van je huidige operationele model?
Winstgedreven bedrijven kunnen op korte termijn wel financieel vooruitlopen op “Waarom”- gestuurde organisaties, maar hun succes is onhoudbaar op lange termijn. Daarom is het zo belangrijk om de maatschappelijke rol van je organisatie scherp te stellen.

Samen transformeren
In onze innovatietrajecten op maat gaan we samen met jou en je bedrijf aan de slag. Hierbij inspireren en activeren we je team met een gebalanceerde mix van inspiratiesessies, expert talks, co-creatie sessies en pitches rond de challenges van jouw bedrijf.
Conclusie
Bedrijven worden zich meer en meer bewust zijn van het denkproces dat ze dienen te voeren om hun business “betekenisvol” te houden. De domeinen waarop ze zich moeten focussen blijken echter niet altijd zo helder omdat de 3 transformaties met elkaar gelinkt zijn. Als je in het ene domein iets doet, heeft dat ook impact op de 2 andere. “De kip of het ei” is een herkenbaar dilemma bij die keuzes.
”Waarmee beginnen we en hoe zorgen we ervoor dat de andere domeinen – op niet te lange afstand – volgen?” is dan ook een vraag waar menig bedrijfsleider van wakker ligt. Al snel groeit het idee dat je alles tegelijk moet aanpakken om te slagen. Veelal heeft men hiervoor echter niet de nodige expertise en kennis in huis.