Gaan we finaal dan toch insecten eten?
In juni van dit jaar hebben we tijdens het leertraject naar Kopenhagen rond het thema “personalised food” de start-up Singja ontmoet dat een assortiment van softdrinks lanceerde verrijkt met insecten.
Na de presenaties en tijdens een latere workshop kwam de discussie op gang . Wie zou er uit duurzaamheidsoverwegingen insecten eten in de vorm van een hamburger, drankje of ander product? De bereidwilligheid was echter zeer klein en dat is ook hoe de markt hier tegenover staat.
Insecten in een softdrink integreren?
Miilibeter, een Belgische start-up ziet veel meer mogelijkheden in insecten via veevoeder.
Een paar maanden verder zaten we samen met het veevoeder bedrijf Kemin om een keynote te bespreken die we voor een 100-tal klanten wereldwijd zouden moeten brengen rond de toekomst van voeding en veevoeder. In onze research stranden we op het mooie Belgische bedrijf Millibeter die zich specialiseerde in de proteïnen van de larven van de zwarte wapenvlieg. Deze zijn ideaal als voedingsingrediënt voor kippen, varkens en vissen als forel en zalm. Millibeter werkte tijdens het onderzoek onder andere samen met de Oost-Vlaamse viskwekerij Omegabaars en het veevoederbedrijf Lambers-Seghers.
Vliegen kweken is niet moeilijk. Dat kan iedereen. Laat een banaan een paar dagen liggen en er komen vliegen op. Ze kweken op een efficiënte, gecontroleerde en rendabele manier. Gestart zes jaar geleden op de tweede verdieping van de Antwerpse oprichter. De heer Jacobs experimenteerde jaren met larven van zwarte soldaatvliegen. Hij kweekte ze op door ze in broedovens computergestuurd te voederen met voedselresten. Denk aan schillen van rode biet en aardappelen of perskoek van wortel- of appelsap. De larven slaan energie op voor hun hele leven. Na drie weken zijn ze op hun best en zitten ze boordevol proteïnen en vetten die nuttig zijn voor zalm- en kippenvoer, cosmetica en zepen. Millibeter werd deze week overgekocht door het Britse AgriProtein. AgriProtein, dat twee Britse broers in 2008 oprichtten, wordt beschouwd als de pionier in de branche. Het belandde dit jaar zelfs in de ‘Top 50 Genius Company’, een lijst van het tijdschrift Time met bedrijven die de toekomst vormgeven. De larvenkwekers staan er naast bedrijven als Amazon, Airbnb en SpaceX.
AgriProtein heeft al een larvenfabriek in Zuid-Afrika. Een tweede is in aanbouw nabij Johannesburg. Het bedrijf haalde eerder dit jaar nog eens 105 miljoen dollar op om uit te breiden naar Afrika, de VS, Azië en het Midden-Oosten. In Millibeter zien men een uitvalsbasis voor een veroveringstocht in Europa. Volgend jaar verrijst in België een eerste grote larvenfabriek, goed voor een investering van 15 miljoen euro. Dagelijks zal de fabriek 200 miljoen larven opleveren, die per jaar 50.000 ton aan voedselresten verwerken.
Een prachtige manier om bestaande producten te vervangen, toch? Varkens, kippen en kweekvis is eenmaal wat minder kieskeurig wat men voorgeschoteld krijgt en de milieubijdrage is aanzienlijk.
Op 26 en 27 april 2019 bezoeken we met The Argonauts rond het thema Food Sustainability verschillende bedrijven die in de circulaire economie werken. Meer info vind je op www.theargonauts.be