Een business model “as a service” wordt stilaan een mode woord. Toch zitten er interessante meerwaarden in voor de consument en het milieu. In Zwitserland startte IKEA een test met een abonnementsmodel voor meubels. Klanten leasen meubilair voor een vooraf bepaalde periode en na de leaseperiode zal het bedrijf de producten opknappen voor hergebruik. We moeten weg van de lineaire economie waar alles na eenmalig gebruik op de vuilnisbelt belandt. Naast het feit dat meubels terug in omloop worden gebracht zal het fabrikanten motiveren om meubelen van betere kwaliteit te brengen zodat deze langer meegaan. Maar de impact ligt ook op de bottom line van Ikea. Een abonnementsmodel zorgt voor herhaalde inkomsten en frequenter fysiek en digitaal winkelverkeer.

Aanpassen aan het klantengedrag
Ikea, net als andere grote retailers, heroverweegt snel haar traditionele, voorstedelijke big-box winkelmodel. De testleasing voor meubels is de laatste poging om te moderniseren na het overschakelen naar kleinere winkels in stedelijke centra en te investeren in het verbeteren van de e-commerce-ervaring. Ikea past zich zo ook meer en meer aan aan een veranderend klantgedrag. In een markt met weinig groei moeten retailers een manier bedenken om aandeelhouderswaarde te vergroten en mensen terug naar de winkel te krijgen – een abonnementsmodel kan retailers helpen met deze. Ikea is dus een mooi voorbeeld van hoe bedrijven kunnen innoveren door de kern van hun businessmodel aan te pakken.
Bron: Digiday
Future Furniture
Van 15 tot 18 september gaan we met een aantal business leaders van de Vlaamse meubel -en retail sector naar Helsinki om er nieuwe duurzame businessmodellen te bekijken.