“Beste wereld, het kan: Alle tien miljard burgers gezond en duurzaam voeden in 2050.”

Samen met 36 wetenschappers werkte Tim Lang drie jaar lang aan het dieet voor de 21ste eeuw. Op 17 januari traden ze in het medische vakblad “The Lancet: Food in the Antropocene” naar buiten met hun alomvattende analyse van het wereldvoedselsysteem met aanbevelingen voor hoe tien miljard wereldbewoners in 2050 gevoed kunnen worden.
Het rapport heeft een erg opvallende positieve toon. Britse hoogleerraar Tim Lang benadrukt dat ze het blije nieuws brengen dat het kan. Hij ontkent niet dat er grote veranderingen nodig zijn. We moeten anders gaan eten en op een andere manier voedsel verbouwen. Maar het kan. Lang heeft het dan niet louter over hoe we de hele wereldbevolking gezond kunnen doen eten, of enkel over hoe we de wereld kunnen ontlasten van ons huidig uitputtende voedselsysteem. Het gaat hier wel degelijk over hoe we als mens een gezond dieet kunnen nuttigen in combinatie met een duurzaam voedselsysteem. Al komt dit in de academische wereld niet als een verrassing. “De laatste tien jaar zijn talloze onderzoeken verschenen die allemaal één kant op wijzen: wat goed is voor de gezondheid, is ook goed voor de planeet.”
“De laatste tien jaar zijn talloze onderzoeken verschenen die allemaal één kant op wijzen: wat goed is voor de gezondheid, is ook goed voor de planeet.”
Lang legt uit dat een pijnpunt van het huidige voedselsysteem is dat een groot deel van de wereldbevolking te weinig te eten krijgt en een nog groter deel juist te veel en ongezond eet. Dit vertaalt zich in een wereldwijde, enorme toename van chronische ziekten zoals obesitas, hart- en vaatziekten, suikerziekte waarvan de oorzaak allemaal puur te herleiden is tot een ongezond voedselpatroon. Eerst behoorden deze welvaartsziekten enkel toe aan de westerse wereld. Maar met de verspreiding van de westerse eetcultuur en haar fast food is het ook een groeiend probleem in ontwikkelingslanden, die tot dusver vooral kampten met ondervoeding. “Er zijn landen waar onder- en overvoeding naast elkaar bestaan. Dat is een nieuwe voedselrealiteit.”
“Er zijn landen waar onder- en overvoeding naast elkaar bestaan. Dat is een nieuwe voedselrealiteit.”
Naast het verzieken van onze lichamen, verzieken deze eetgewoonten ook onze planeet an sich. “Voedselproductie ligt ten grondslag aan grote milieuproblemen die het ecosysteem van de aarde en de samenleving als geheel bedreigen.” De oplossing zit hem dus in een strenge verduurzaming van de voedselproductie en ook echt anders te gaan eten. Toch schrikt dit Lang niet af en blijft hij positief: “We weten dat eetpatronen kunnen veranderen. De manier waarop mensen in Europa eten, is de afgelopen vijftig jaar sterk gewijzigd; we zijn veel meer vlees en bewerkt voedsel gaan eten. Maar de laatste tijd zie je ook dat meer mensen vegetarisch gaan eten. Iets wat ze tien jaar geleden niet zouden hebben gedaan.”
Tim Lang

Tim Lang (1948, Lincoln) is een van de belangrijkste voedselwetenschappers van het Verenigd Koninkrijk. Zijn belangstelling voor voedsel werd gewekt toen hij tijdens zijn studie sociale psychologie met een paar vrienden een boerderij begon in Lancashire. Als onderdeel van de University of London richtte hij in 1994 het Centre of Food Policy op dat zich vooral bezighoudt met voedselbeleid.
Het was Lang die met het concept ‘food miles’ op de proppen kwam. Hiermee refereert hij naar de afstand die voedsel aflegt van het land tot het bord. Hij heeft een groot aantal boeken en publicaties op zijn naam staan zoals Food Wars (2015) en The Atlas of Food (2008).
Lang is adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de VN-landbouworganisatie FAO. Ook adviseert hij de Londense burgemeester in voedselzaken. Zo verwezenlijkte hij onder meer gezondere maaltijden op scholen. Hij waarschuwde vorig jaar ook samen met anderen in een rapport dat een ondoordachte Brexit een bedreiging vormt voor de voedselzekerheid van Groot-Brittannië.
Bron: De Volkskrant
Een gezond en duurzaam in 2050, zegt jou dat ook iets?
Hoe kan je nieuwe duurzame business modellen in voeding ontwikkelen?
Hoe maak je van duurzaamheid een USP voor je klanten en je stakeholders?
Hoe bouw je een duurzaam merk?